Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΥΦΥΙΑ (BUSINESS INTELLIGENCE)

Σήμερα οι επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα στον να έχουν πλήρη εικόνα των οικονομικών τους. Αυτό πηγάζει από την αδυναμία να μαζέψουν και να επεξεργαστούν όλα τα δεδομένα. Τα σημαντικότερα προβλήματα των επιχειρήσεων που σχετίζονται με την αναζήτηση και επεξεργασία δεδομένων συνοψίζονται στα ακόλουθα:
  • Έλλειψη ή ανεπάρκεια πληροφόρησης, καθώς και παραγωγή αντιφατικών αναφορών (ασυμφωνία στοιχείων διαφορετικών πηγών)
  • Καθυστερήσεις στη διάθεση της πληροφόρησης και αδυναμία προσαρμογής στο γρήγορα εξελισσόμενο και ανταγωνιστικό περιβάλλον
  • Διασπορά πληροφοριών σε πολλαπλές νησίδες πληροφόρησης, καθώς και ύπαρξη πολλών διαφορετικών συστημάτων και τεχνολογιών
  • Έλλειψη συστηματικής διαχείρισης των διάφορων αναγκών πληροφόρησης
  • Υψηλό κόστος ανάπτυξης, λειτουργίας και συντήρησης των υπαρχόντων πληροφοριακών συστημάτων
Οι ανάγκες της σύγχρονης εποχής απαιτούν γρήγορη, αποδοτική και συνεπή διαχείριση τεράστιου όγκου πληροφοριών και κάθε είδους δεδομένων από την πλευρά των επιχειρήσεων. Στον πυρήνα μιας λύσης γι αυτό το ζήτημα βρίσκεται η επιχειρηματική ευφυΐα (Business Intelligence - BI). Η BI επιτρέπει να μοιράζεται η πληροφορία σε συνεργάτες, με πελάτες και επιχειρησιακούς συμμάχους, έτσι ώστε όλα τα συμμετέχοντα μέρη να μπορούν άμεσα να λαμβάνουν καλύτερες και εξυπνότερες επιχειρηματικές αποφάσεις.
Αυτό θα εξασφάλιζε - αν μπορούσε να ειπωθεί τόσο απόλυτα - τη βελτιστοποίηση της επαφής με τους πελάτες, την εξοικονόμηση χρόνου και κόπου για το ίδιο μέγεθος εργασίας, την καλύτερη γενικότερα οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης.
Τα λειτουργικά δεδομένα μετατρέπονται σε συνεπή, αξιόπιστη πληροφορία για παραγωγή αναφορών και διαδικασίες ανάλυσης. Έχοντας γρήγορη πρόσβαση σε πληροφορίες, που διαφορετικά θα ήταν μη προσβάσιμες, εμπλουτίζονται οι δυνατότητες των στελεχών για αξιοποίηση των παρουσιαζόμενων ευκαιριών και αντιμετώπιση των πιθανών δυσλειτουργιών στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Συνεπώς, είναι εφικτή η αποδοτικότερη:
  • αναγνώριση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών
  • αποκάλυψη των επιδράσεων των διαφόρων διαδικασιών της οργάνωσης και της επιρροής που ασκούν τελικά στην επιχείρηση
  • ενίσχυση των σχέσεων με τους πελάτες και συνεργάτες ενώ ταυτόχρονα κερδίζεται ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά
Η Επιχειρηματική Ευφυΐα περιλαμβάνει ένα σύνολο από εφαρμογές και μεθοδολογίες ανάλυσης που έχουν σκοπό την ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων και μάλιστα αυτών που αφορούν στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Τα συστήματα BI ονομάζονται και Συστήματα Στήριξης Αποφάσεων (Decision Support Systems - DSS). Παραδείγματα εφαρμογών οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση πληροφοριών προς όφελος της επιχείρησης είναι οι εφαρμογές εξόρυξης δεδομένων (data mining), εξόρυξης κειμένων (text mining), εργαλεία αναφορών (reporting tools) και On Line Analytical Processing (OLAP) μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου